Patelnie
Jest 214 produktów.
Czy patelnie to tylko funkcjonalność?
Dla jakiejś części z nas patelnie do smażenia, woki i garnki to jedynie funkcjonalne przedmioty, w których przypadku liczy się to by były tanimi i optymalnymi jeśli chodzi o rozmiar. Optymalność ta to rzecz jasna nie wszystko, bo liczy się także proporcja ceny do jakości, czyli to by jak najtaniej zakupić patelnię, która przetrwa te pięć lub siedem lat typowego użytkowania. Właśnie tak te sprawy postrzega większość z nas, choć znajdą się też i tacy, dla których te walory wizualne są ważniejsze od praktycznych cech danej patelni. Mowa tu o tym, że na płycie gazowej, czy też indukcyjnej ta patelnia musi się odpowiednio prezentować, zwłaszcza jeśli kuchnia jest nowoczesną, a nowoczesność kuchni tkwi w tej niemal fortepianowej bieli frontów szuflad i w tym, że blaty są wykonane z czarnego granitu, który to na dokładkę lśni. Wiele sprzętów kuchennych musi w sensie stylistycznym współgrać z tą nowoczesnością, a to wyzwanie nie tylko dla czajnika elektrycznego, ale też dla patelni do smażenia i garnków.
Podejście do eksponowania
Znaczna część z nas myśli, że patelnie do smażenia i woki powinny być schowane w szafkach, które prezentują się ciekawie i tak właśnie jest zazwyczaj, bo widok tej nie umytej patelni odstrasza, ale chowanie tego typu sprzętów to rzecz jasna nie jedyna opcja. Na blacie kuchennym może też znajdować się stojak wykonany z drewna lub ze stali, choć może być też i tak, że patelnie leżą na blacie tak, że ta mniejsza jest włożona do większej. Obydwie pochodzą dokładnie z tego samego zestawu i co równie istotne prezentują się bardzo nowocześnie.
Woki i ich walory
Jakaś część z nas wie o tym, że woki to takie patelnie, które wyglądają tak jak kawałek odciętej kuli z blachy. Mogą być one tymi droższymi od typowej patelni i co równie istotne kojarzy się je niemal wyłącznie z kuchnią Azjatycką. Jeszcze jakiś czas temu w Europie były one egzotyczną nowością, ale dziś spotkanie woka w typowym domu to rzecz jasna nic nadzwyczajnego. Zwłaszcza w przypadku ludzi kolekcjonujących przepisy kuchni Azjatyckiej.