Ciasteczka wyciskane - najlepszy przepis!
Kto z nas nie lubi ciasteczek, szczególnie takich pysznych, cudownie pachnących, będących miłym wspomnieniem z dzieciństwa... Dziś zapraszamy na pyszne ciasteczka kuszące maślanym aromatem, które samodzielnie możecie przygotować w swojej kuchni. Smacznego!
Ciasteczka maślane wyciskane - przepis
Składniki na około 50 ciastek:
- 100g masła
- 50g cukru pudru
- 2 żółtka
- 150g mąki pszennej
- 25g mąki ziemniaczanej
- marmolada lub gęsty dżem - opcjonalnie
Przygotowanie:
Miękkie masło ucieramy mikserem na biały puch i nie przerywając ubijania stopniowo dodajemy cukier puder. Następnie należy dodać po 1 żółtku. Do masy wsypujemy mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Całość delikatnie mieszamy za pomocą łyżki.
UWAGA: Ciasto jest dość gęste, ale takie powinno być!
Ciasto przekładamy do szprycy i na blachę wysłaną papierem do pieczenia wyciskamy dowolne kształty. Jeśli zrobimy ciasteczka w kształcie gwiazdki, to na środku możemy umieścić po odrobinie nadzienia. Ciasteczka wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez około 15 minut, najlepiej z opcją góra-dół, aby były ładnie zarumienione.
Do wykonania ciastek polecamy szprycę, którą możecie nabyć w naszym sklepie oraz wagę do precyzyjnego odmierzenia składników.