W jaki sposób dbać i czym ostrzyć noże kuchenne?

W jaki sposób dbać i czym ostrzyć noże kuchenne?

Dobry nóż w kuchni to nie lada ułatwienie w każdej czynności, która wymaga jego użycia. Można też stwierdzić, że ostry nóż to podstawowe narzędzie zarówno każdego kucharza, jak i amatora kuchennego. Nie ma nic bardziej irytującego niż tępy nóż, który utrudnia przygotowanie posiłku oraz wcale nie jest bezpiecznym narzędziem. Jak dbać o ostrze noża? Podpowiemy!

Dobry nóż

Warto zaznaczyć, że najlepszym rozwiązaniem jest kupno porządnych noży dobrej jakości. Zdajemy sobie sprawę, że ma to wpływ na ich cenę, ale noże są narzędziami często używanymi i z pewnością jak raz w nie zainwestujemy, to nie będziemy żałować swojej decyzji przez lata. Aby noże służyły nam długi czas, musimy również o nie odpowiednio dbać. Myjmy je ręcznie i przechowujmy w specjalnych blokach lub etui do tego przeznaczonych. Dobrym rozwiązaniem jest kupno całego zestawu noży w bloku

Ostrzenie noży

Ostrzałka do noży powinna być dostosowana do noża, ponieważ różni się ona materiałem i granulacją. Do domowego ostrzenia dobrze sprawdzi się ostrzałka o granulacji 800-1000, ale są i takie które posiadają granulację równą 8000. Ważną zasadą w ostrzeniu noży jest to, abyśmy nóż ostrzyli "pod włos" oraz pod odpowiednim kontem, czyli 20-25 stopni.

Noże ze stali nierdzewnej i węglowej

Stal węglowa jest łatwiejsza w ostrzeni niż stal nierdzewna. Z tymże noże ze stali węglowej są bardziej podatniejsze na korozję. Mogą szybciej się niszczyć od krojenia kwaśnych rzeczy i tym samym będą wymagać częstszego ostrzenia. Do ostrzenia takich noży będzie odpowiedni kamień do ostrzenia lub ostrzałka prętowa.

Noże ceramiczne

Noże ceramiczne wolniej tępią się od noży stalowych, są twarde i odporne na ścieranie. Aby zachować ich właściwości należy je przechowywać w bloku lub etui i ostrzyć maksymalnie raz w roku. Tu doskonale sprawdzi się ostrzałka diamentowa, która jest wykonana z bardziej trwalszego materiału niż sam nóż.

Powierzchnia do krojenia

To na czym kroimy ma wielkie znaczenie dla żywotności noża. Deski szklane czy ceramiczne nie są zalecane, gdyż uszkadzają ostrze noży. Warto w swojej kuchni posiadać deskę plastikową lub drewnianą/bambusową.