Patelnie granitowe - charakterystyka, wady i zalety

Patelnie granitowe - charakterystyka, wady i zalety

Dobra patelnia to już połowa sukcesu w przygotowaniu pysznej i idealnej potrawy. Ostatnio dużą popularnością cieszą się patelnie granitowe, które charakteryzują się dużą funkcjonalnością oraz przykuwają uwagę swoim estetycznym wyglądem. Posiadają one mnóstwo funkcji i zalet, ale mają też swoje niewielkie wady. Chcesz dowiedzieć się więcej? Przeczytaj i dowiedz się jak wybrać najlepszą patelnię.

Zakup odpowiedniej patelni to inwestycja na lata, dlatego nie warto oszczędzać na dobrym sprzęcie, który może okazać się Twoim najlepszym przyjacielem w kuchni.

Patelnie granitowe

Patelnie granitowe, czyli tak naprawdę patelnie z powłoką granitową najczęściej wykonane są z wysokiej jakości aluminium lub stali nierdzewnej, którą zabezpiecza specjalna powłoka nieprzywierająca tzw. non-stick. Warstwa granitu lub ich większa ilość sprawia, że patelnia jest niezwykle trwała, odporna na zarysowania oraz pęknięcia.

Zalety patelni granitowych

Powłoka patelni granitowych nie przywiera, dzięki czemu potrawy możemy smażyć na minimalnej ilości tłuszczu, a nawet eliminując go całkowicie. Granit nie przenika też do pożywienia, dlatego nie poczujemy żadnych obcych zapachów w swoim posiłku.

Do patelni granitowej możemy używać akcesoriów metalowych, co jest niewskazane do patelni teflonowych oraz ceramicznych.

Patelnie granitowe doskonale sprawdzą się na wszelkich typach kuchenek, w tym są również przystosowane do indukcji. W zależności od modelu możemy je używać w piekarniku, co czyni je naprawdę uniwersalnym naczyniem.

Gładka powierzchnia granitu pozwoli nam łatwo utrzymać patelnię w czystości. Wystarczy spłukać ją pod bieżącą wodą. Do czyszczenia można bez obaw użyć także zmywaki, choć my preferujemy ręczną metodę mycia.

Patelnie granitowe nie wymagają szczególnego traktowania. Jedynie istotną informacją jest fakt, iż patelnia granitowa nie lubi nagłej zmiany temperatury. Dlatego też po użyciu poczekajmy aż ostygnie, a potem zajmijmy się jej doprowadzeniem do czystości.

A co z najlepszymi patelniami tytanowymi? Patelnie granitowe mają podobne właściwości, ale różni je cena. Za patelnię granitową zapłacimy najzwyczajniej o wiele mniej.

Wady patelni granitowych

Aby wybrać idealną patelnię musimy być świadomi zarówno jej zalet, jak i również wad. W tym przypadku według nas są one naprawdę mało istotne.

Patelnie granitowe o grubym dnie sporo ważą. Przy zakupie takiej patelni należy zwrócić uwagę na nisko budżetowe podróbki. Dno powinno być nie cieńsze niż 4 mm. Pamiętajmy, że grubsze dno wolniej się nagrzewa. Jednakże sporo osób woli solidne i masywne patelnie, więc nie wszystkim będzie przeszkadzała waga patelni.

Zdecydowałeś się na patelnię granitową? Sprawdź naszą ofertę >> patelnie granitowe.