Przyniosłaś owoce i warzywa ze straganu? Przeczytaj, co musisz wiedzieć, przed ich spożyciem.

Przyniosłaś owoce i warzywa ze straganu? Przeczytaj, co musisz wiedzieć, przed ich spożyciem.

Zdrowe jedzenie to czyste jedzenie – czy słyszeliście kiedyś to powiedzenie? Wiosna aż kipi od sezonowych smaków. Aż nam ślinka cieknie nie myśl o nowalijkach – rzodkiewkach, szczypiorku i botwince. A truskawki? Bez nich nie wyobrażamy sobie wiosny! Na ryneczkach potrafimy spędzić długie godziny, a do domu wracamy z pełnymi siatkami najsmaczniejszych okazów. A po rozpakowaniu zakupów pojawia się pytanie: jak prawidłowo oczyścić warzywa i owoce przed ich spożyciem?

Wydawać się może, że mycie owoców i warzyw to nic trudnego. Przynosimy zakupy do domu, wrzucamy warzywa do lodówki lub wykładamy owoce bezpośrednio na paterę. Zanim jednak zaczniemy je spożywać, powinniśmy oczyścić je z chemii i bakterii, których przecież nie chcemy dostarczać swojemu organizmowi. Dziś dowiesz się, jak to zrobić prawidłowo.

CO MOŻEMY ZNALEŹĆ NA SKÓRKACH OWOCÓW I WARZYW?

Obowiązkowo należy umyć wszystkie owoce i warzywa przed ich spożyciem. Pamiętaj, że w większości są one opryskiwane środkami, które nie są bezpieczne dla naszego zdrowia. Bardzo częstą praktyką jest też stosowanie substancji konserwujących, aby owoce i warzywa wyglądały ładnie i były dostępne przez cały rok. Niestety specyfiki te mogą powodować alergie lub zatrucia pokarmowe.

Kolejne niebezpieczeństwo związane z niedokładnie umytymi produktami spożywczymi to niewidoczne gołym okiem pasożyty, które mogą bytować na skórce. Najczęstsze choroby związane ze spożyciem pasożytów to tasiemiec, owsica i glistnica. Owoce i warzywa należy myć również ze względu na bakterie, które znajdują się na ich powierzchni (nigdy nie dowiesz się, w jaki sposób były transportowane i przechowywane zakupione produkty).

JAK UMYĆ WARZYWA?

Twarde warzywa (dynia, ziemniak, pietruszka, seler, burak, itp.) umyj rękoma pod bieżącą, chłodną wodą bez żadnych detergentów, w celu pozbycia się piasku, ziemi czy kurzu. Taki zabieg powinien także zminimalizować liczbę ewentualnych mikroorganizmów.

Z kolei takie warzywa, jak sałata, kalafior, brokuł, szpinak czy jarmuż spłucz pod bieżącą zimną wodą, a następnie zanurz w dużej misce lub komorze zlewozmywaka wypełnionej zimną wodą.

Po takim wstępnym umyciu warzyw należy pozbyć się szkodliwych pestycydów. Niezbędne będą woda, ocet i soda oczyszczona. Jednym ze sposobów na usunięcie zanieczyszczeń jest płukanie warzyw w roztworze z soli lub sody.

Dwie łyżeczki soli należy rozpuścić w litrze wody, a następnie pozostawić w tej mieszance warzywa na 15 min. Na koniec produkty opłucz pod bieżącą wodą i pozostaw do osuszenia (np. na czystej ściereczce). Fajnym narzędziem, który zdecydowanie ułatwi suszenie sałaty, roszpunki, ziół czy jarmużu jest kuchenna wirówka.

W ten sposób można myć zioła i te rodzaje warzyw, które ciężko wymyć od wewnątrz. Dzięki temu zabiegowi pozbywamy się pasożytujących na nich robaczków. Do przygotowania mieszanki można także użyć sody oczyszczonej w tych samych proporcjach.

JAK UMYĆ OWOCE?

Żeby usunąć chemikalia z owoców, wystarczy mycie z pocieraniem, zanurzenie w roztworze kwaśnym i alkalicznym, płukanie i staranne osuszenie – podobne jak w przypadku warzyw. Ta metoda sprawdza się tylko w przypadku produktów o twardej skórce: pomarańcze, cytryny, banany, jabłka, gruszki itp.

Inaczej musimy postępować w przypadku bardzo miękkich owoców, jak truskawki, jagody, maliny. Po przyniesieniu owoców ze sklepu należy umyć je w zimnej wodzie, następnie zanurzyć na kilka sekund w kąpieli przygotowanej z octu i wody, a na koniec pozostawić na chwilę, aby je odsączyć z resztek wody i wstawić do lodówki w plastikowym pojemniku, wyłożonym czystą ściereczką.

KILKA DODATKOWYCH WSKAZÓWEK

  • Higiena przede wszystkim! Zanim rozpoczniesz mycie warzyw i owoców w specjalnych roztworach, zadbaj o jeszcze jedno – własną czystość. To właśnie na naszych dłoniach przenosi się najwięcej groźnych bakterii, które w ten sposób trafiają na jedzenie. Przed dotykaniem warzyw i owoców umyj dobrze ręce w ciepłej wodzie z dodatkiem mydła.

  • Myj bezpośrednio przed spożyciem. Przyniesionych do domu owoców nie należy myć zaraz po ich zakupie. W trakcie mycia naturalny film ochronny pokrywający pory skórki owoców pęka, przez co dużo szybciej się psują.

  • W cytrusy wrzątkiem. Pomarańcze, mandarynki, cytryny i grejpfruty muszą pokonać długą drogę, aby trafić do naszych sklepów. Producenci stosują więc ogromne ilości silnych środków, aby nie zepsuły się w trakcie transportu. Przed spożyciem warto oblać je wrzątkiem, bo mimo że cytrusów nie jemy ze skórką, podczas samego obierania na naszych dłoniach mogą pozostać groźne substancje, które mogą trafić do naszej jamy ustnej.