Babka cytrynowo-miodowa - najlepszy przepis na Wielkanoc

Babka cytrynowo-miodowa - najlepszy przepis na Wielkanoc

Wielkimi krokami zbliżają się święta wielkanocne, a na stole zdecydowanie nie może zabraknąć tradycyjnej baby. Przepisów na babkę wielkanocną jest naprawdę mnóstwo, dlatego też chcemy ułatwić Wam wybór i podzielić się sprawdzoną recepturę na babę cytrynową z miodem. Jest naprawdę przepyszna i zawsze wychodzi! Ten sprawdzony przepis okaże się hitem na każdym świątecznym stole! Jeśli nie macie dobrej formy do pieczenia babek również służymy pomocą. W naszym sklepie znajduje się mnóstwo produktów do pieczenia.

>> Dział PIECZENIE.

Składniki:

  • 250 ml mleka
  • 150g masła
  • 100g cukru
  • 2 jajka
  • 100g płynnego miodu
  • sok z 1/2 cytryny
  • skórka z 1/2 cytryny
  • 300g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)

Przepis:

Do miski włożyć miękkie masło i wraz z cukrem utrzeć je do białości. Nadal ucierając wbić jajka, dodać miód, sok oraz skórkę z cytryny i naprzemiennie dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Ciasto przełożyć do formy na babkę wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tarą. Form silikonowych nie trzeba natłuszczać.  Nasza ulubiona >> forma na babkę. Babkę wstawić do rozgrzanego do 180 st. piekarnika. Piec 60 minut do tak zwanego suchego patyczka. Ciasto po ostudzeniu wyjąć z foremki i udekorować cukrem pudrem, lukrem lub polewą czekoladową. Smacznego!