Babka cytrynowo-miodowa - najlepszy przepis na Wielkanoc
Wielkimi krokami zbliżają się święta wielkanocne, a na stole zdecydowanie nie może zabraknąć tradycyjnej baby. Przepisów na babkę wielkanocną jest naprawdę mnóstwo, dlatego też chcemy ułatwić Wam wybór i podzielić się sprawdzoną recepturę na babę cytrynową z miodem. Jest naprawdę przepyszna i zawsze wychodzi! Ten sprawdzony przepis okaże się hitem na każdym świątecznym stole! Jeśli nie macie dobrej formy do pieczenia babek również służymy pomocą. W naszym sklepie znajduje się mnóstwo produktów do pieczenia.
>> Dział PIECZENIE.
Składniki:
- 250 ml mleka
- 150g masła
- 100g cukru
- 2 jajka
- 100g płynnego miodu
- sok z 1/2 cytryny
- skórka z 1/2 cytryny
- 300g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
Przepis:
Do miski włożyć miękkie masło i wraz z cukrem utrzeć je do białości. Nadal ucierając wbić jajka, dodać miód, sok oraz skórkę z cytryny i naprzemiennie dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Ciasto przełożyć do formy na babkę wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tarą. Form silikonowych nie trzeba natłuszczać. Nasza ulubiona >> forma na babkę. Babkę wstawić do rozgrzanego do 180 st. piekarnika. Piec 60 minut do tak zwanego suchego patyczka. Ciasto po ostudzeniu wyjąć z foremki i udekorować cukrem pudrem, lukrem lub polewą czekoladową. Smacznego!