Jak ostrzyć noże japońskie?

Jak ostrzyć noże japońskie?

Ostatnio pisaliśmy o nożach japońskich >> tutaj. Tym razem chcielibyśmy Wam podać kilka ważnych wskazówek do ich ostrzenia, aby noże japońskie służyły jak najdłużej, ponieważ to naprawdę inwestycja na lata. Pamiętajcie, że wysokiej jakości noże znajdziecie również w naszym sklepie.


Jak często ostrzyć noże japońskie?

Każdy nóż z biegiem czasu traci swoją ostrość. Jeden szybciej, drugi posłuży dłużej. Wszystko zależy od tego, jak często użytkujemy go w naszej kuchni. Wiadomo, że częściej używany szybciej będzie nadawał się do naostrzenia. W każdym bądź razie noże japońskie są bardzo solidne i wolniej się tępią od noży tradycyjnych, nawet tych dobrej jakości. 

Czym ostrzyć noże japońskie?

Noże japońskie powinny być ostrzone specjalnymi ostrzałkami, gdyż tradycyjne ostrzałki zamiast zregenerować ostrze noża, mogą je najzwyczajniej uszkodzić. Zdajemy sobie, że to może być dodatkowy koszy i często nie mały, ale zapewniamy, że z pewnością się zwróci.

Ostrzałki
 
Tak jak dobieramy nóż do konkretnej czynności, tak powinna być dobrana odpowiednia ostrzałka do noża. Noże o twardości 58-60 stopni HRC w skali Rockwella mogą być ostrzone odpowiednimi ostrzałkami o niewygórowanej cenie, ale już te twardsze potrzebują konkretnego sprzętu. Najpopularniejsze marki, które produkują dobre ostrzałki to Miyabi oraz Zwilling.

Jak ostrzyć nóż japoński?

To bardzo proste. Najlepiej nóż potrzymać do 6 minut w zimnej wodzie i następnie użyć ostrzałki ceramicznej. Jeśli natomiast korzystamy z ostrzałek półsyntetycznych, podczas ostrzenia wystarczy ją odrobinę zwilżyć. Ważną zasada jest również, aby noże japońskie ostrzyć pod kontem 9-12 stopni, niekiedy maksimum do 15, ale nie więcej.

Gradacja kamienia
 
Te o gradacji 120-500 doskonale sprawdzą się w przypadku uszkodzonych noży, np. gdy się ułamią lub wyszczerbią. Gradacja 600-2000 służy do regularnego ostrzenia noża. Natomiast kamienie o większej gradacji doskonale polerują uprzednio naostrzoną krawędź tnącą. Jeśli nie do końca znacie się w tej kwestii i jesteście amatorami, to proponujemy zakupić kamień o gradacji w przedziale 1000-2000 i z czasem zastanowić się czy spełnia on oczekiwania i czego nam więcej brakuje, aby nóż był idealny.