Jak przechowywać produkty sypkie?

Jak przechowywać produkty sypkie?

Każdy w swojej kuchni posiada produkty sypkie, które są niezbędne do przygotowania posiłku, czy upieczenia ciasta. Ale nie wszyscy wiedzą, że ich odpowiednie przechowywanie jest kluczem, aby produkty sypkie były dłużej pełnowartościowe. Maka bowiem nie lubi wilgoci oraz wysokich temperatur, dlatego nieodpowiednio przechowywana może stać się siedliskiem drobnoustrojów. Jak należy przechowywać produkty suche, aby się nie psuły? Przeczytajcie!

Mąka

Mąkę po zakupie warto przesypać do większego pojemnika plastikowego, szklanego lub ceramicznego i szczelnie zamknąć, gdyż jest to produkt, który z łatwością chłonie wszystkie zapachy. A nikt nie chce jeść ciasta, które ma dziwny posmak, prawda? Przesypaną mąkę należy ustawić w chłodnym, ciemnym miejscu. Najlepiej w szafce z dala grzejnika czy kuchenki i piekarnika. 

Kasza, ryż

Kaszę z ryżem również warto przechowywać w przewiewnym miejscu z dala od promieni słonecznych. Kasza oraz ryż pakowany w woreczki może być przechowywany w oryginalnym opakowaniu, lecz sypki w pojemniku. Doskonałym wyborem będą pojemniki przezroczyste lub z miejscem na etykietę, aby podpisać i rozróżnić produkt. Dostosujemy też wielkość pojemnika do pojemności produktu.

Przyprawy

Do przechowywania przypraw proponujemy niewielkie słoiczki. Aby kuchnia wyglądała praktycznie oraz stylowo warto zaopatrzyć się w komplet takich samych słoiczków lub zakupić organizer na przyprawy. Na rynku istnieje ich szeroki wybór i z pewnością każdy znajdzie odpowiedni do designu swojej kuchni. Do niewielkiej kuchni sprawdzą się organizery na przyprawy w torebkach. Warto pamiętać, że przyprawy są często używane, więc ich przechowywanie musi być również praktyczne.

Ogólną zasadą przechowywania produktów sypkich jest zużycie przesypanego produktu do końca, ponieważ unikniemy sytuacji, że w połowie pojemnika będzie znajdował się produkt już niezdatny do zużycia, a w połowie całkowicie świeży. Sprawdźmy też czy pojemniki mają atest dopuszczający je do kontaktu z żywnością.